Spel som Hobby

En hobby som allt fler sysselsätter sig med numera är att spela datorspel. Idag finns dock spel inte bara på datorer och spelkonsoler utan även på smartphones, som rent tekniskt är små handhållna datorer.

För några decennier sedan var det mest teknikintresserade killar som spelade datorspel, men idag är det mer blandat. Spelen idag är inte lika hardcore och oförlåtande som de var på 80-talet och spelutvecklarna lägger ner mer tid på att göra design och gränssnitt mer användarvänliga.

Det explosionsartade utbudet av spel till smartphones har också öppnat dörren för en helt ny typ av spelare, de så kallade causalspelarna. Då handlar det om andra typer av spel än Counterstrike och liknande FPS-spel. Det är spel som Candy Crush, Wordfeud och Quizkampen som lockat många kvinnor och andra som kanske aldrig har spelat tidigare i hela sina liv. Att spelen är så lättillgängliga att gratis ladda ned från Google Play Store och Apple App Store är också en starkt bidragande orsak.

Virtuell verklighet

En teknik som ännu är i sin linda är VR-tekniken (Virtual Reality). Det har släppts en del spel till VR, men mestadels rör det sig om teknikdemon och portningar av redan existerande spel som inte är skapade för VR-mediet från grunden. Någon riktig ”killer app” har ännu inte kommit. Det har mycket att göra med att VR-tekniken fortfarande är så ny. Dels är den dyr att köpa och dels behöver man fortfarande koppla VR-headsetet till en dator eller spelkonsol, vilket gör att man har en lång sladd som är i vägen och är lätt att trassla in sig i när man är helt uppslukad av VR-världen. Idag finns redan trådlösa hörlurar men även VR-headsetet måste bli trådlöst om VR-tekniken ska kunna slå igenom på allvar.

Vad är en gamer?

Man brukar tala om gamers för att definiera personer som gillar att spela mycket, men det råder delade meningar om ifall man ska kalla dem som bara spelar Candy Crush i mobilen för gamers. Därför brukar man skilja dem åt genom att kalla den grupp som spelar mer klassiska dator- och konsolspel, och lägger ner stor tid på sin hobby, för hardcore gamers. För den som aldrig har spelat tidigare är det en större tröskel att köpa en spelkonsol och lära sig hur en handkontroll fungerar, jämfört med att bara plocka upp mobilen och ladda ner Candy Crush eller Wordfeud.

Vissa menar att definitionen gamer snarare är filmvärldens motsvarighet till cineast. Alla tittar ju på film då och då, men alla kallar sig inte cineaster för det. En gamer är således någon som inte bara spelar FIFA på sin Xbox då och då utan har ett genuint och djupare intresse för spelmediet som sådant. Det kan handla om saker som att känna till vilka andra spel samma utvecklare har gjort eller vilken spelmotor spelet är skapat i.