Klocksamlande – en tidskrävande hobby.

 

För flertalet som samlar på klockor är det själva sökandet som är målet. Att slutligen hitta specifikt den klocka man förälskat sig i ger klocksamlaren tillfredsställelsen av hitta vad den sökte. Detta är förmodligen inget specifikt för klocksamlaren. Flertalet samlare beskriver att det är känslan över att ha hittat vad man sökte som leder till att man börjar samla. De flesta klocksamlare samlar på armbandsur eller fickklockor av äldre modell. Det finns förstås rent praktiska utrymmesskäl till det – Det kan varas svårt att få plats med 20 stycken moraklockor eller 100 väggklockor i en mindre bostad.

Klockexperter ger tips

Skick, ålder och utseende kan sammanfatta vad man som samlare av klockor bör tänka på. Trender inom klockvärlden kommer och går. Armbandsuret är en modeaccessoar av rang och den starkaste trenden för tillfället är sportklockor i stål. Bättre ha tre klockor man älskar som samlare än att att 10-12 stycken man tycker lite grann om. Här är det inte antalet klockor som gäller – utan passionen för ett fåtal.

Armbandsuret – en kort historik

Under framförallt 1:världskriget och i skyttegravarna innebar det tidigare fickuret – det ständiga upp- och nerstoppandet, en säkerhetsrisk. Att ha klockan på armen innebar att man säkrare kunde hålla koll på tiden. När männen sedan återvände från kriget blev armbandsuret en självklar modeaccessoar tillsammans med kostymen.

 

restimpo