Cosplay – konsten som hobby

Cosplay älskas världen över.

Cosplay är en förkortning av costume play och namnet har även sitt ursprung i det japanska uttrycket kosupure. Fenomenet är en form av maskerad, där deltagarna klär ut sig till sina favoritkaraktärer. Det kan vara figurer från romaner, tecknade serier, datorspel eller fantasyfilmer. Det är också värt att notera att det inte behöver vara en specifik figur man klär ut sig till. Dräkten kan också vara en idé eller ett fenomen i en sagovärld. Det är bara fantasin som sätter gränser! I cosplay finns heller inga begränsningar för vem du kan representera, oavsett kön eller ålder.

Cosplay älskas världen över.

Cosplay utgår ofta från olika fenomen som har med japansk populärkultur att göra. Det kan vara manga, spel eller anime. En del syr sina kostymer själva, men de flesta köper en färdig dräkt. Detta har också att göra med den ursprungliga idén, att cosplay ska vara tillgängligt för alla. Asiatiska cosplayare handlar i speciella cosplaybutiker där det mesta finns. Här i Sverige är det kanske inte riktigt lika lätt att hitta cosplaydräkter. bland maskeradkläder kan man ofta hitta bra dräkter som gör att det går att plocka ihop en klädsel, föreställande sin egen favorit. På nätet finns det ett flertal butiker med utklädningskläder. Det är ett bra ställe att börja på i jakten på den perfekta cosplaydräkten.

Många evenemang som har att göra med anime ordnas det också cosplaytävlingar, där det helt enkelt tävlas om vem som har den finaste dräkten. I Sverige ordnas det ibland sådana här tävlingar i samband med LAN-partyn och andra digitala evenemang. Cosplay Championship har arrangerats sedan 2014 i samband med Dreamhack Jönköping och dit kommer en stor del av Sveriges cosplay-entusiaster. I Sverige handlar tävlingarna om att i första hand visa upp sina dräkter, medan det i Japan ofta är obligatoriskt att också göra ett uppträdande, till exempel i en sketch.

på Lan-partyn träffas cosplayers.

Cosplayandet kan vara en tidskrävande hobby på grund av allt resande som krävs för att tävla och träffa andra cosplayare. Men alla som har en hobby de är passionerade över, vet att när man sysslar med det man älskar riktigt mycket, flyger tiden iväg och utgifter och tidsåtgång i sammanhanget känns inte betungande eller som en uppoffring. Att ha ett intresse som cosplay, är dessutom ett fantastisk sätt att träffa nya människor på.

restimpo