Ska du ordna ett växthus?

Oavsett om du har ett mycket stort eller mycket litet utrymme för att installera ett växthus till din trädgård så är det onekligen en mycket bra investering.

Oavsett om du är en person som har mycket erfarenhet av plantering/odling eller ingen erfarenhet alls så finns det olika slags växthus som har möjligheten att förvara mycket. Oavsett om du vill plantera potatis, kryddor, blommor, växter, kaktusar… det finns så många möjligheter för dig som vill börja odla ifall du har ett fullt fungerande växthus, både stora som små.

I Sverige så kan vi känna oss aningen begränsade när vi vill odla olika grönsaker och växter. Vi har inte världens bästa klimat för att just odla vissa saker som kräver lite mer värme under odlingstiden.

Är det så att man har tiden som krävs för att ta hand om växthuset och alla härligheter som man tar hand om där inne så är det värt varje sekund. Det är svårt att beskriva känslan när man går in i sitt egna växthus med allt där inne som man har odlat på egen hand, man knyter ett slags band till sina plantor/växter och grönsaker. Det smakar även lite bättre när man vet om att man har odlat råvarorna på egen hand också.

Några av de allra populäraste sakerna att odla i ett växthus är tomater och gurka. De kräver inte så mycket omsorg och de är välkända grönsaker som fungerar till varje måltid i den svenska husmanskosten. Gurkor och tomater är de vanligaste råvarorna för nybörjar-odlaren att inleda sitt odlande med. När man har odlat ett tag och känner sig mer säker på allt så är det naturligt för många att gå över till olika citrusfrukter.

Har du inte så mycket tid att lägga ner på växthuset så finns det olika växter och plantor som knappt kräver någon omsorg alls, t.ex. kaktusar. En kaktus kommer du inte att behöva vattna mer än några gånger i månaden. allt som kaktusen behöver är följande:
I krukan ska det vara kaktusjord, i kombination med sand och/eller lite mjuk lera.
Göd kaktusen någon gång i månaden
Vattna kaktusen 2-3 gånger i månaden.
Är det jättevarmt inne i växthuset så kan det vara bra att vattna fyra gånger.

Oavsett om du vill ha ett stort eller ett litet växthus så är möjligheterna oändliga. Du har och kommer alltid ha möjligheten att plantera och odla nästan vad du vill då det enda möjliga hindret är att du måste göra så att förutsättningarna i växthuset matchar förutsättningarna som det du vill plantera/odla kräver.  Så när du har odlat i den tid som odlingen kräver så kan du snart avnjuta av riktigt närproducerade kryddor/grönsaker. Då kommer du att kunna bjuda dina nära och kära på allt som du odlat själv och det är verkligen imponerande.

restimpo