Villaägarens hobby – fastighetsskötsel

Förutsättningen för att kunna ha en hobby är att man har tillräckligt mycket ledig tid utanför jobbet och alla måsten som finns i vardagen för att kunna ägna sig åt ytterligare en aktivitet. Det är få förunnat att ha den tiden, och villaägare hör definitivt till den gruppen som vanligtvis har fullt upp med annat, och inte hinner ägna sig åt en sport eller fritidsaktivitet – villan är istället deras hobby.

Att ta hand om ett hus är nämligen något man skulle kunna jobba med på heltid, men istället får villaägaren ägna all (eller en stor del av) sin fritid åt fastighetsskötsel för att hinna med. Hur mycket tid man lägger ner beror självklart på hur viktigt man tycker det är att ha ett hus i gott skick – om man prioriterar annat måste man bara vara beredd på att färgen flagnar och att rabatterna dör ut.

En mycket tidskrävande del av skötseln av en villa är till exempel att måla om fasaden. Det är visserligen något man bara måste göra vart femte eller kanske vart tionde år, beroende på vilken färg man har valt och vilket klimat man bor i, men när det väl ska göras är det ett projekt som kan ta upp en hel veckas fritid. Dessutom måste man tajma in vädret precis: inte för gassande sol, och definitivt inget regn. Om man känner att man hellre lägger tiden på annat, finns det dock gott om kompetenta målare i Stockholm som man kan anlita, till exempel de på Vimalar.se.

Trädgården tar också upp en stor del av en villaägares fritid. Även om man inte satsar på några prunkande rabatter och ett grönskande växthus, kräver något så enkelt som en fin gräsmatta mycket tid och omsorg i form av sådd, bevattning och klippning. Om våren måste trädgården rensas, om hösten måste man kratta löv och om vintern måste man skotta snö. Det finns med andra ord alltid något att göra i eller utanför huset för en villaägare.

restimpo