Modellflyglan, miniatyrer och byggsatser – hobbyklassiker

 

Modellflygplan

Flertalet pojkar (och några flickor för den delen med) har nog någon gång under sin barndom känt lukten av kontaktlim, haft en instruktionsritning utvecklad på skrivbordet och försökt utan att få lim på alla fingrarna och allt annat där det inte skulle vara, och ivrigt försökt knepat och knåpat för att försöka få ihop de där delarna. Helst lika vackert som det ser ut på den tryckta bilden på kartongen. Slutligen när det hela byggts färdigt och blivit klart, hängt modellen i en fiskelina från taket och beskådat den nedifrån sängen. Om inte? Prova att bygga ihop ett modellflygplan! Det borde alla prova åtminstone en gång i livet.

Olika varianter av modellflygplan

Att bygga olika sorters modellflygplan kan vara roligt, spännande och kul. Vad som är spännande med specifikt modellflygplan är att det finns många olika varianter av modellflygplan att välja på.

En av de vanligaste byggsatsmodellerna är de miniatyrplan som man bygger ihop endast för att beskåda från taket, på bokhyllan eller skrivbordet. Nedan presenteras modellflygplan som byggs ihop för att flyga med på riktigt.

Linflyg är en typ av modellflygplan som styr med hjälp av linor, vilka fästs i flygplansmodellen och sedan används för att styra planet i luften. Modellflygplanet är försett med en motor.

Radistyrda flygplansmodeller styrs genom radiosystem och liknar den klassiska radiobilens i styrsystemet. Även denna modell är försedd med motor. Batterier är den vanligaste energikällan till både linflyg- och radiostyrda modellflygplan. Tänk på miljön och köp uppladdningsbara batterier.

Friflyg har varken motor eller styrreglage utan kastas upp i luften för hand. Vid tävlingar gäller det att få modellflyget att flyga så länge i luften som möjligt innan det landar på marken. Vill man förkovra sig mer inom området modellflygplan finns http://www.modellflygforbund.se/ att tillgå för en massa intressant läsning inom detta specifika område.

Miniatyrer och Byggsatser

Att förminska fordon, byggnader, bilar eller båtar omkring oss till miniatyrer och beskåda på nära håll – det ligger något magiskt i det. Processen från något som ligger som delar i en låda till att sättas ihop och bilda en helhet är för många rogivande, glädjefullt och spännande. Skapandet av miniatyrer gör att alla kan äga formen, utseendet och uttrycket hos en knallgul Lamborghini, en WV blå Folkabuss eller en Volvo röd BM traktor. Om än endast i miniatyr.

restimpo