Snickeri – en hobby och ett yrke

Snickare är ett historiskt hantverkaryrke som fortfarande lever vidare idag, om än i förändrad form. En snickare idag arbetar framförallt med husbyggen och renoveringar, medan andra aspekter av yrket, som möbeltillverkning, har fallit bort allt mer i takt med att massproducerade möbler har tagit över våra hem. Vissa få snickare håller dock kvar vid möbeltillverkningen, och tillgodoser den lilla efterfrågan som fortfarande finns på kvalitetsmöbler tillverkade för hand. Ännu fler ägnar sig dock åt möbeltillverkning och finsnickeri som hobby, och tillverkar föremål för eget bruk.

Snickeri är en relativt resurskrävande hobby, eftersom man behöver en ganska stor uppsättning verktyg även för finsnickeri – i alla fall om man vill ha ganska fritt spelrum när det gäller vad man tillverkar. Man behöver till exempel ett utbud av sågar för olika syften, som ryggsåg, fanersåg, justersåg och klyvsåg. Flera av dessa sågar är inte små handhållna sågar utan stora maskiner som är dyra på fler än ett sätt: både genom att de kräver stort utrymme (som måste finansieras på något sätt) och genom att de är dyra att köpa in. Dessutom behövs hyvlar av olika slag, en fräsmaskin samt olika verktyg för att sammanfoga trästycken, som hammare, skruvmejslar och tvingar. Vanligtvis köper man inte på sig denna maskinpark och verktygsarsenal i ett slag. Istället är det vanligt att man efter att ha fattat intresse för snickeri börjar med att experimentera med de resurser man redan har, och sedan köper till verktyg och maskiner bit för bit i takt med att ens projekt blir mer avancerade och man inser vilka behov man har. Vid varje inköp är det självklart bra att jämföra olika inköpsställen innan man slår till, för att försäkra sig om att man handlar till så bra pris som möjligt. Det är till exempel värt att kolla på Byggmax.se, där man hittar byggmaterial och verktyg till låga priser.

Om man vill hitta inspiration till sitt nästa byggprojekt kan ett bra sätt vara att gå in på någon av de vanligaste möbelkedjorna, och kika igenom deras sortiment. Sannolikt hittar man något man tycker om och skulle vilja ha i sitt eget hem, och det är då ett perfekt projekt att försöka återskapa möbeln själv, med hjälp av sin skicklighet och sina verktyg.

restimpo